Thomas Sanglor

Alvás, mint módosult tudatállapot

A szövegnél minden jog fenntartva!  

 

    Az ember egy olyan lény, akinek szüksége van a módosult tudatállapotra. Ez egyszerre biológiai és lélektani szükséglet is. A módosult tudatállapot elérését biztosító lehetőségek közül vannak olyanok, amelyek egészséget támogatók, de vannak olyanok is, amelyek igencsak károsan hatnak a testre és lélekre egyaránt. Viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy alapvető igényünk a másfajta tudatállapot elérése és az abban való kisebb-nagyobb fokú időzés. Nem elégít ki minket az általános hosszan tartó tudatállapot, szeretjük megszakítani ezt valamivel. Javaslatom az, hogy maradjunk az egészséget támogató lehetőségek listáján belül. :)  

Módosult tudatállapotnak számít minden olyan lélektani és vele együtt járó testi állapot, ami eltér az ébrenlét megszokott, általánosan ismert és elfogadott átlagos szintjétől. Néhány példa erre:

 

-      Alvás, álmodás.

-      Kontemplatív állapot, meditáció, relaxáció, hallucinálás.

-      Intenzív szerelem.

-      Zenei hatás, ihletett állapot.

-      Ittas, drogos állapot.

-      Izgalom, megmérettetéses állapot.

-      Félelmek, traumák, depresszió, betegségek, stb.

 

Sok mindent lehetne még felsorolni, de a kedves olvasó már érezheti, hogy mik tartozhatnak a módosult tudatállapot körébe és mit jelent annak a más állapotnak ténye. Ezek közül minket most az, illetve azok az állapotok érdekelnek, amelyek valamilyen formában az alváshoz és álmodáshoz kapcsolhatók.

 

girl-3756210_1920

     Az alváskutatást nagyon fontos területnek tartom, mert sokfélét tartogat számunkra. Általa szerzünk tudomást arról, hogy mi történik velünk a módosult tudatállapotban, a pszichológiai megközelítést pedig azért kell figyelembe venni, mert megtudhatjuk, milyen tudatalatti életvitelt folytatunk és milyen élettani hatásokat jelentenek ezek számunkra. Az alvás és álmodás kutatása legalább annyira különleges, mint az ébrenlétünknél tapasztalt valóság tényei. Ezért a kutató figyelemnek érdemes ezekre a terekre vetülnie, hogy a begyűjtött tanulságokat az élet minden terén kamatoztathassuk.

  

Az alvás folyamata az ébrenléttől:

-ébrenlét,

-szendergés,

-felszínes alvás,

-középmélyalvás,

-mélyalvás,

-álmodásos szakasz.

 0

Másfél, két óránként az alvásstádium ismétlődő sorrendet követ, kivéve az ébrenlétet. Az alvás folytonosságát megszakítják mikroébredések, de ezek nem mindegyike jelent komoly és tudatos kiébredést.

Megkülönböztethetünk természetes, mesterséges és patológiás mikroébredéseket. Természetes az, ami az alvás velejárója. Mesterséges, ha például valaki ébresztgeti magát egy külső eszköz segítségével, majd visszaalszik. Sajnos, előfordulnak patológiás okok hatására történő mikroébredések is pl. légzéskimaradást követő nagy/kapkodó levegővételkor. A rengeteg mikroébredés szétszabdalja az alvás folytonosságának rendszerét és károsan befolyásolja az egészségünket, komoly stresszként hatva a szervezetre.

Szükségünk van a Béta, Alfa, Théta, Delta és Gamma hullámokra is. Ezek előállnak a különböző alvási mélységekben és az ott megélt álmok, tudatosulások alkalmával. Lásd Az alvás szakaszai című részben.