Thomas Sanglor

Alvás és egészség

A szövegnél minden jog fenntartva!  

 

Az itt található szövegemmel szeretném hangsúlyozni annak a szakterületnek fontosságát, amit általában véve lazán kezelnek az emberek. Ez a szöveg az alvásszakértők és a testi-lelki egészségért dolgozó orvosok munkájának népszerűsítése és elismerése, hiszen olyan ügyért dolgoznak, ami a jobb életminőséghez elengedhetetlen.

 

       Sokan nem is gondolnak bele, hogy mi minden történik velünk az alvás ideje alatt és mi mindent köszönhetünk annak az egyszerű ténynek, hogy az alvás szerves része az életünknek.

     A modern társadalmi berendezkedésünk számtalan előnnyel rendelkezik, ám, ha elővigyázatosság nélkül kizárjuk a természet egészséget fenntartó, támogató ritmusát, az nagyon nagy bajokat idézhet elő. Az alvás nem csupán frissebbé tesz, hanem összetett folyamatok finom hangolásával igyekszik egészségesen tartani a testet és lelket. Szükségünk van az alvás minden szakaszára, a bevezető szakaszoktól a legmélyebb pontig és vissza. Szükségünk van a ciklikusságra és ennek természetes ütemére. Bizonyára többen vannak, akik nem is sejtik azt, hogy betegségük hátterében akár a rossz minőségű alvás is állhat. A kezelések mellé javasolnám az alvásszakértők tanácsát, a megfelelő idejű és minőségű alvást. Tehát, ha valaki orvosi kezelésen esik át, akkor mellé figyeljen a rendezett, minőségi alvásra is!

     Sajnos megfelelő minőségi alvásban egyre kevesebb embernek van része. Sok-sok inger között élünk napközben és most már este/éjjel is, így az izgalomban tartott állapot, a stressz tettre készen tart minket és nem engedi azt, hogy átadjuk magunkat a nyugvás, a béke és elengedés idejének. Pedig az egyensúlyunk azáltal valósul meg, ha az aktív és passzív szakaszok megfelelően követik egymást. Ha ebbe a ritmusba hosszan és ész nélkül belenyúlunk, akkor akár súlyosan és hosszútávon is „megüthetjük a bokánkat”. A test működése egy nagyon bonyolult és összetett folyamatsorozat, aminek minden részegysége jól kell, hogy működjön. Emiatt az embernek alkalmaznia kell a természetes ritmusok aktív és passzív ütemét. Nem éri meg a szélsőség, nem éri meg hencegni, hogy „ó bírom én az ébrenlétet nagyon sokáig”. Én is voltam kimerült és tudom mivel jár. Életem egy szakaszából tanultam és bár éjjeli bagolyként szívesen tevékenykedem, igyekszem az alvás mennyiségére figyelni és annak minőségét a lehető legjobb szintre emelni.

Az álmodáshoz szükség van a jó alvásra. :) Emiatt az első lépések között a jó alvás megteremtése áll.

     Az alvás minőségi romlásának komoly egészségkárosító hatásai vannak. A szív és érrendszeri bajokon túl, a hormonrendszer felborulásáig, a cukorbetegségen át a gyomor-bélrendszer zavaráig, az idegrendszeri problémákon túl sajnos sok egyéb szerteágazó mellékprobléma ütheti fel a fejét. Nőknél okozhat gyermekvállalási nehézséget, férfiaknál akár teljesítmény problémákat. Vegyük hát komolyan az ébrenlét és alvás összefüggéseit és ritmusát!

 

girl-2875726_1920 

Néhány tanács a jó alvás megteremtéséért:

 

*  Teremtsünk megfelelő szobahőmérsékletet. A túl hideg és a túl meleg sem jó.

*  Legyen megfelelő fényviszony a szobában. Vannak, akik a teljes sötétet kedvelik, míg mások örömmel veszik, ha a Hold, a csillagok fénye bevilágít az ablakon. A lényeg, hogy ne legyen mesterséges, erős fény a szobában.

* Nem tesz jót, ha késő este a telefonod, laptopod, stb. mesterséges fénye bombázza az arcod, szemeid. A szemeken bejutó fény gátolja a tobozmirigy melatonin termelését, ami szükséges az alváshoz, álmodáshoz, egészségben tartáshoz és még sok más biológiai szerep betöltésében.

*  Legyen tiszta levegőjű a szoba.

*  Lehetőség szerint a zavaró hangokat szűrjük ki, szüntessük meg.

*  Kellemes tapintású ágyneműhuzattal (pamut) takarózzunk, pamut pizsamában vagy meztelenül aludjunk.

*  Jó minőségű matracon és párnán aludjunk.

*  Ne legyen sok, virágos zöld növény a hálószobában.

*  Lehetőség szerint ne aludjunk kutyával, macskával. Ám, mivel ez egyéni választás és érzés kérdése, így tegyen mindenki belátása szerint, én viszont nem javaslom.

*  Ne aludjunk kádban, mert veszélyes. A meleg víz ellazít és fáradtság esetén könnyen elbóbiskolunk.

*  Érdemes időben lefeküdni. A nagy átlagra érvényes lehet a 22-23 órás vagy korábbi fekvés. Természetesen korfüggő, hogy kinek mikor javallott a lefekvés és mennyi alvást igényel a szervezete. Gyerekeknek, főleg kis korban több alvásra van szükség, mint a felnőtteknek és szép kort megélt egyéneknek. Az alvást befolyásolja a munkabeosztás is, az, hogy ki milyen műszakban dolgozik.

*  Ne edd tele magad lefekvés előtt és ne igyál túl sokat sem! Lefekvéskor már ne adj megterhelő munkát a testednek. Tudvalevő, hogy, aki sokáig van ébren, minimum duplán vacsorázik. Ez valahol érthető, de hosszú távon ez is elhízáshoz vezethet, de legalábbis hajlamosító tényezőt jelent.      

*  Aki 22 óra környékén kíván aludni menni, ha lehet már ne igyon kávét, energiaitalt (ezt érdemes mellőzni) késő délután vagy este. A magas koffeintartalom gátolja az alvás természetes menetét.

*  Ne aludj keveset, de túl sokat sem! A nagy átlagra érvényes lehet a 7-8 óra alvás. Lehetőség szerint az első 4 órát ne bontsuk meg! Hagyjuk, hogy a mélyalvási szakaszok zavartalanul érvényesüljenek.

*  Ne igyál alkoholt lefekvés előtt! Az alkohol növelheti a horkolás esélyét. A dohányzás is hajlamosító tényezője lehet a horkolásnak. Ha valakinek sok a gyomorsava, akkor azzal is érdemes orvoshoz fordulni! Megelőzésképpen vissza kell fogni a cukros, édes étrendet, nasit és lefekvés előtt gyümölcsleveket már nem kellene inni.  

*  Ha horkolsz, ha légzéselakadást tapasztal nálad a párod, akkor keressetek fel szakembert! Vizsgáltassátok ki! Fontos! Nőknél ugyanúgy előfordul horkolás, nem csak férfiaknál! Mindenképpen érdemes kivizsgáltatni!

*  Ha napközben nagyon fáradt vagy és álmossághullámok törnek rád, vizsgáltasd ki! Lehet, hogy az éjszakai alvásod rossz, ezért napközben akarja bepótoltatni veled a szervezeted. Meglehet, hogy aludtál akár 9 órát is, de ez az időszak rengeteg mikroébredéssel lett megszakítva, pl. horkolás, légzéselakadás, stb. miatt, így az alvásod nem nevezhető egészséget fenntartónak, mert a napközbeni figyelmed és hangulatod károkat szenvedett. Meg kell állapítani és ki kell szűrni a patológiás okokat, amelyek rontják az alvás, így az egészség minőségét is!

*  Ha egyedülálló vagy és kíváncsi arra, hogy horkolsz-e és van-e légzéskimaradásod, akkor kérd meg egy barátodat, hogy pár napig figyelje meg nálad az alvási szokásodat vagy vedd fel az alvásodat diktafonra és hallgasd vissza. Ha gyanús tüneteket produkálsz (pl. többszörösen jelentkezik nagyon álmos hullám az ébrenlét ideje alatt és nem segít a kávé sem, nehezen emlékszel vissza eseményekre, nehezen formálsz szavakat, elfelejtesz dolgokat, stb.) napközben, akkor érdemes kideríteni, hogy milyen az alvásod. Szív és érrendszeri problémáknál is érdemes megfigyelni, hogy milyen az éjszakád. Nem kell szégyellni azt, hogy mi történik Veled! Keress fel szakembert a problémád megoldására! Az alvás rendezése, minőségivé tétele a legjobb egészségmegőrző választások egyike.

*  Ha lelki bajod van, akkor igyekezz megoldani mihamarabb. Tudom, vannak tragédiák és komoly lelki bajok is. Ezek nem oldódnak meg hamar, de szakember segítségével ezeken lehet enyhíteni, akár meg is lehet szabadulni. Ha valakivel vitáztál, akkor rendezzétek mihamarabb. Lehetőség szerint ne feküdj le az aznap megoldatlan bajával!

*   Jót tesz valamilyen napközben végzett sport, egy esteli séta.

*  A délutáni alvás nem minden körülmény között számít jó választásnak. Hatására kitolódhat az esteli lefekvés ideje és felborul a ritmus. Fontos egy állandósított ritmus kiépítése és megőrzése! Főleg, ha valaki beteg, gyenge és erősödni kíván. Ha mód van rá, akkor ne váltogasd a ritmusokat, ne keverd össze-vissza! Ha nem találtad még meg a neked megfelelő lefekvési időt, akkor teszteld. 10-20-30 percekkel feküdj korábban vagy később és figyeld melyik a jó neked. Ha megtaláltad az optimálisat, és ha teheted, akkor tartsd magad hozzá!

Az ágy a legfontosabb és legintimebb bútordarab, amivel rengeteg időt töltünk. Benne vagyunk, amikor egy betegségből igyekszünk gyógyulni, az alvásunk kísérője, benne éljük meg és tesszük színessé a szerelmi életünket, stb. Emiatt életünk fontos „társa” is egyben. A jó ágy, matrac és párna megválasztása az élet minőségét támogatja, mint egy jól működő párkapcsolat. Már a régiek is tudták, hogy az alvás gyógyító és frissítő erejű. Emiatt odafigyeltek a természetes ritmusok őrzésére, ha valaki pedig beteg volt, akkor hagytak elegendő alvási időt számára.

 

 

Javasolt oldal és könyv:

https://www.orvosikozpont.hu/raebresztjuk-ont-a-kialvatlansaga-veszelyeire/

- Az alvásmedicina kézikönyve (Szakács Zoltán - Kövesi Péter) SpringMed Kiadó, 2017

- Horkolás, légzéskimaradás - alvási apnoé? (Dr. Zoller Rezső) SpringMed Kiadó, 2012

- Légzészavarok alvás alatt (Várdi Visy Katalin) Medicina Könyvkiadó Rt. 1996